Uncategorized
Galerii de Arta in Sibiu

Galerii de Arta in Sibiu

Fiind un oras vechi, cu temelii sasesti bine zidite in timp si spatiu, Sibiul este de pus pe lista de calatorii a fiecarui calator cultural. Nu este de vizitat pentru ca ar abunda in galerii de arta, ba din contra, putem fi dezamagiti, avand in vedere putinul interes pentru arta, dovedit prin lipsa unor galerii private. Insa este de vizitat pentru piata sa, parcurile, strazile si muzeele sale. Toate in Sibiu emana un aer romantic de medieval si artistic.

Exista un motiv pentru care am mentionat radacinile sasesti ale orasului, iar acesta este evident in lagatura cu mostenirea sa artistica. Si este poate si un motiv pentru care sibienii nu au facut demersuri noi in numele artei. Iar motivul este imensul Palat Brukenthal, pentru ca ii absolva pe sibieni de dezinteresul fata de noile galerii de arta.

Palatul Brukenthal domina Piata Mare a Sibiului prin proportiile sale colosale si arhitectura sa baroca. Acesta i-a apartinut baronulul Samuel von Brukenthal, guvernatorul Principatului Transilvaniei. Construit in perioada 1778-1788 su scopul de a fi resedinta principala a baronului si loc de depozitare pentru colectiile de arta ale acestuia, palatul reprezinta astazi cel mai vechi muzeu din Romania.

Gustul pentru arta al baronului a dainuit peste veacuri, transformandu-se intr-o mostenire culturala de proportii, atat de mare incat este suficienta pentru Sibiul zilelor noastre.

In cele ce urmeaza, vom descrie succint galeriile de arta din lista Google Maps:

1. Galeriile de arta romaneasca, europeana si contemporana ale Palatului Brukenthal

  • Adresa: Piata Mare, nr. 4-5
  • Site: http://www.brukenthalmuseum.ro/
  • Telefon: +40 269 217 691
  • Email: [email protected]
  • Facebook: https://www.facebook.com/pages/Muzeul-Na%C8%9Bional-Brukenthal/761658227328376
  • Program: Miercuri- Duminica, 9:00-17:00, Luni, Marti- inchis

Imensul palat se divide in 3 parti pentru vizitarea carora vei avea nevoie de incaltari comode si o zi intreaga pentru a le vizitata cum se cuvine. Galeria de arta romaneasca numara peste 200 tablouri ale unor reputati pictori romani si sasi. Aceasta incepe de la etajul I odata cu vizitarea colectiei de arta medievala din Transilvania, pana la expozitiile de arta din interbelic si continua in curtile interioare prin expozitia de sculptura transilvaneana. Galeria de arta europeana este gandita dupa modelul galeriilor austriece din vremea baronului. Aceasta contine un numar impresionant de colectii de tablouri. Astfel la etajul I veti intalni colectia de picturi germana si austriaca, iar la etajul II pictura flamanda, olandeza si italiana. Galeria de arata contemporana face parte din circuitul Brukenthal, biletul de vizitare fiind acelasi cu al Brukenthalului, insa este situat pe strada Tribunei, de asemenea intr-o cladire istorica.

2. Uniunea artistilor plastici din Sibiu

  • Adresa: Piata Mare, nr. 12
  • Telefon: 0788 306 225
  • Facebook: https://www.facebook.com/pg/Galeria-de-Arta-a-Uniunii-Artistilor-Plastici-Sibiu-536795356519889/about/?ref=page_internal

Cu slaba prezenta in online, galeria sporeste aerul romantic al Pietei Mari.

3. Art VO Gallery

  • Adresa: str. General Magheru, nr. 10
  • Telefon: 0722 265 992
  • Facebook: https://www.facebook.com/ArtVOGallery/
  • Email: [email protected]
  • Website:  http://www.galeria-artvo.ro
  • Program: L-V, 10:00-18:00, S 10:00-13:00, D inchis

Desi nu este luata in considerare de Google, Art VO Gallery merita sa fie mentionata tocmai pentru ca este singura galerie de arta privata din Sibiu. Aceasta este o galerie de arta contemporana,  infiintata in anul 2000 cu scopul de a promova tinerele talente. In prezent, galeria expune peste 800 de lucrari.