Uncategorized
Despre Admitere Facultatea de Arte din Bucuresti UNArte

Despre Admitere Facultatea de Arte din Bucuresti UNArte

In Romania, facultatile de arte plastice sunt destul de putine la numar comparativ cu numarul de locuitori. Poate ca nu suntem un popor foarte artistic? Sau poate ca artisticul din noi nu este incurajat atat cat ar trebui? Tin sa cred mai mult in a doua varianta, avand in vedere ca meseria de artist este inca stereotipizata, fiind asociata cu „muritor de foame”.

Cu siguranta arta nu este genul de munca tipica de a merge la birou, a sta 8 ore si a lua la sfarsitul lunii salariul. Munca artistica este una creativa, in care inspiratia iti poate fi ori prieten, ori dusman. De aceea este si monetizata diferit. In spatele unui tablou de 40×30 se afla o munca de zeci de ore, zeci de ani de perfectionare si zeci de investitii in acuarele, pensule si alte instrumente de pictura.

Frumusetea meseriei de artist este atat de mare inca sub nicio forma nu merita sa ii dai cu piciorul. Trebuie sa crezi in ea si in tine, sa muncesti pentru ea. Pentru tinerele talente care cred in ele insele, o facultate potrivita este Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.

UNArte se claseaza in topul celor mai vechi facultati de arte din Romania, alaturi de Iasi. Ambele au fost infiintate in 1864 gratie domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Scoala de Belle Arte”, cum a fost numita initial, a fost organizata dupa model parizian. Desi a suferit unele transformari in perioada comunista, aceasta a renascut rapid, continuand traditia intemeietorilor sai si devenind o universitate acreditata in 1998.

Odata cu ultima etapa tranzitata, UNArte isi definitiveaza departamentele si programele, numarand astazi 4 departamente: Facultatea de Arte Plastice, Facultatea de Arte Decorative si Design, Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, Departamentul de Istoria si Teoria Artei si o scoala doctorala.

La randul sau, fiecare department se imparte intr-un sau mai multe sectii. Facultatea de Arte Plastice contine mai multe sectii cum ar fi: Grafica, Pictura, Sculptura, Imagine dinamica si Fotografie, Pedagogia Artei, Tehnica si Teorie. In functie de interesul si cererea pe piata, studentii se orienteaza catre programe de viitor, ceea ce determina si variabilitatea numarului de locuri pentru fiecare sectie. In principiu, sunt disponibile pentru licenta,  40 de locuri la fiecare sectie, 20 pentru buget, 20 pentru taxa. Locurile pentru bursa variaza, de asemenea, fiind acordate in functie de numarul de studenti din acel an si de bugetul facultatii.

Admiterea se face la inceputul lui septembrie, iar inaninte de inscrierea la aceasta, se organizeaza cursuri de pregatire cu profesorii facultatii. O facultate catre care se orienteaza foarte mult studentii este cea de grafica, fiind foarte cautata in domeniile publicitatii, IT-ului sau ale industriei ilustratiilor de coperti, carti, reiviste etc. Aceste domenii sunt de actualitate si foarte bine platite in zilele noastre, ceea ce determina si o oarecare concurenta pentru acest program. Un alt program la fel de vanat este si fotografia.

Facultatea de Arte Decorative si Design pune la dispozitie programe precum Moda, Design, Arta murala, Arta textila si Design textil, Ceramica, Sticla, Metal si Scenografie. Aceasta a luat nastere ceva mai tarziu decat celelalte programe, fiind infiintata in 1969. Si aici sunt sectii foarte cautate de catre studenti si pe piata, cum ar fi sectia de Design, ceruta in industria publicitatii si a designului. Si aici admiterea se face in perioada lui septembrie.

Facultatea pentru Pregatirea Personalului didactic este foarte reputata si exista o concurenta destul de mare si pentru aceasta, avand in vedere cerinta mare pe piata de profesori. Facultatea de Istoria si Teoria Artei, cu programele de Istoria Artei si Conservare si Restaurare este si ea destul de urmarita, in special pentru cea din urma specializare care este adesea cautata de galeriile de arta.

Pentru aspirantii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, in perioada mai-iunie, anual, se organizeaza Ziua Portilor Deschise care se desfasoara de-a lungul a 3 zile si in care elevii pot afla mai multe detalii din culisele facultatii, chiar de la student si de asemenea, pot participa la cursurile deschise pentru a vedea exact cum arata o zi obisnuita aici.

Pentru cei care nu au pregatire teoretica prea mare, admiterea poate partea destul de complicata. Insa tocmai acesta este motivul pentru care se organizeaza pregatirea cu profesorii universitari. Daca visul tau este sa devii un artist in toata puterea cuvantului, niciun feedback negativ si nicio admitere grea nu ar trebui sa te opreasca din a ti-l indeplini. Tot ce trebuie sa faci este sa crezi in tine, visul tau si aa muncesti pentru asta.