Uncategorized
Panza Pictura Pe Sasiu

Panza Pictura Pe Sasiu

„Arta cere sacrificii” nu este un cliseu. Este un sfat, o concluzie, o axioma, complet adevarata si utila, insa incompleta. Arta cere sacrificii, cere pasiune, bani, timp, munca si talent. Arta cere mult de la omul prin care se manifesta, dandu-i la schimb statutul de creator si o viziune complet diferita asupra lumii.

Pe langa toate astea, arta mai cere si materie prima, destul de multa si destul de scumpa. Evident ca poti sa nu ii onorezi cerintele, dar este o rispia de timp  si energie sa muncesti sute de ore la un tablou, iar la final, talentul tau sa ramana ascuns de culori spalacite si intinse. Tocmai de aceea pictorii, pana la o anumita stabilitate financiara, ar trebui sa reinvesteasca ceea ce castiga in materiale de pictura din ce in ce mai bune astfel incat talentul sa se manifeste in cea mai buna forma vizuala.

Inainte de creion si pensula, pictura are nevoie de un loc al ei. Are nevoie de o scena pe care culorile sa inceapa sa se perinde prima data abstract, iar mai apoi sa ia formele si contururile imaginatiei artistului. Panza este locul de odihna al culorilor si emotiilor artistice. Si este la fel de importanta precum restul instrumentelor de pictura.

 Panza este una dintre cele mai preferate si folosite suporturi de pictura. Aceasta este creata din in, bumbac sau iuta, cea din in fiind cea mai bine vazuta pentru panzele pe sasiu. Cea din bumbac este cea mai accesibila. Fiecare suport de pictura necesita un anumit tip de acuarea sau pensula. Pentru panza, cel mai adesea se folosesc acrilicele care sunt foarte rezistente, dar si uleiurile. Intotdeauna la uleiuri trebuie avuta foarte mare grija cu uscarea astfel incat sa nu se usuce si sa deterioreze panza. Evident ca toate acuarelele merg pe panza, insa acestea doua dau cele mai bune rezultate.

Panza se poate gasi in foarte multe variante in fiecare magazin de pictura. Exista carton panzat care este preferat pentru subtirimea sa, panza pusa pe sasiu sau panza la sul. In functie de ce preferi, poti achizitiona panza separat si sasiul separat, din motive de economie, insa va fi destul de dificila intinderea perfecta a panzei astfel incat sa se poata picta pe ea. Este mai mult o practica recomandata celor cu experienta in domeniu.

De asemenea, exista panze tratate in prealabil, grunduite, astfel incat culoarea sa ramana pe ele cum trebuie, sau panze simple, pe care trebuie sa le grunduiesti de unul singur. Desigur ca preturile difera in functie de brand si distribuitor, insa calitatea poate fi de multe ori indoielnica. Cea mai importanta este componenta panzei, in, iuta, bumbac, aceasta indicand de fapt cat de calitativa este panza. Preturile variaza in functie de panza pentru care optezi si magazin, dar si de dimensiune. Un carton panzat de dimensiuni medii este intre 2 si 5 lei, o panza de dimensiuni relativ mici, pe sasiu, din bumbac este intre 5 si 20 lei, iar o panza la sul in jur de 80-200 lei. Acestea pot fi achizitonate din orice magazine de arta sau online pe Pictor Shop, Colorit, ProfiArt.