Uncategorized
Facultati de Arte in Romania

Facultati de Arte in Romania

Scriitori, pictori, graficieni, sculptori, actori, muzicieni, dansatori- ei sunt cei nascuti sub steaua norocoasa a artei. Tocmai pentru a cinsti norocul oferit din nastere, cei talentati ar trebui sa mearga pe acest drum si sa devina artisti cu acte in regula. In primul rand ar trebui sa investeasca timp si pasiune in abilitatea lor, iar mai apoi sa studieze in acest domeniu si sa devina profesionisti. Discutia noastra se invarte, evident, in jurul artelor plastice, insa asta nu inseamna ca cele spuse nu se aplica si in alte domenii.

Prima etapa de formare artistica este in functie de noroc, mai utila sau nu. Aceasta pentru ca scolile si liceele de vocatie nu sunt la fel de aprofundate precum facultatile, iar motivele pentru care copiii si adolescentii se afla acolo nu vin intotdeauna din motive artistice. De mult ori, liceele de arta au medii de admitere foarte scazute, ceea ce atrage destul de putini copii inzestrati si mai mult copiii dezinteresati de studii. De asemenea, elevii aflandu-se la o varsta a vulnerabilitatii si indeciziei, ajung acolo fie la imboldul parintilor, fie influentati de alte persoane, dar nu din motivatie intrinseca.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul facultatilor. In primul rand pentru ca aici vorbim despre oameni care ating deja varsta maturitatii si s-au mai lamurit cu timpul ce isi doresc. In al doilea rand pentru ca acestea reprezinta ulimul stadiu de formare peofesionala inainte de a avea un job.

Facultatile romanesti de arte plastice ofera o gama variata de programe de studii catre care tinerele talente se orienteaza in functie de piata, placere si oportunitati. Facultatile romanesti care ofera cea mai varietate de programme de studii la ora actuala sunt cele din Iasi, Universitatea de Arte „George Enescu” si Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte. Acestea au departamente de arte fine, de design si arte decorative, dar si de istoria artei, fiecare avnd un numar crescut de programe cum ar fi: grafica, sculptura, pictura, arta murala, fotografie, fashion, design, arte textile, ceramica.

Desi artele nu par ceva la fel concret si practic precum stiintele, facultatile de arte pun mare accent pe practica, exercitiu si munca. Majoritatea programelor sunt impartite in cursuri teoretice si ateliere practice unde studentii lucreaza alaturi de profesorii lor, ulterior primind teme si proiecte pe care le prezinta fie la examene, fie saptamanal sau lunar.

Cele doua facultati au numerosi alumni impartiti in toata tara, chiar si pe plan international. O parte dintre ei sunt profesori in cadrul acestor facultati, altii sunt reputati pictori, graficieni, blogeri, art directori, fotografi, freelanceri in toate aceste domenii sau chiar antreprenori.

Pe langa cele doua facultati, mai putem enumera si facultatile de la Timisoara, Facultatea de Arte Vizuale si Design; Universitatea de Vest, din Oradea; Facultatea de Arte si din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte si Design. Acestea au un numar mult mai mic de departmente si programe. Cu toate acestea, nu trebuie discriminate pe motiv ca sunt mai mici, deoarece unele dintre ele organizeaza expozitii extraordinare pe care le puteti vizualiza pe paginile lor. De asemenea, trebuie tinut cont ca acestea sunt situate in orase superbe, la vederea carora ochiul artistic se va desfata.

Fie ca este cea mai buna universitate de arte din afara, fie ca este cea mai mica din Romania, mai mult decat unde alegi sa iti definesti profesional talentul, conteaza sa fii dispus sa muncesti pentru el. Un om cu adevarat talentat si muncitor va iesi intotdeauna in fata artistilor cu „a mic”, carora lenea le sufoca talentul.