Uncategorized
Culori in Ulei Pentru Pictura

Culori in Ulei Pentru Pictura

De la aparitia ei, pictura in ulei a devenit o tehnica de pictura foarte apreciata in lumea artei. Prima data folosita de catre pictorii afgani intre secolele V- X, aceasta a atins popularitatea in Renastere. Primele picturi europene in ulei au fost realizate in Olanda, iar odata ce Renasterea ia amploare, uleiurile inlocuiesc rapid tempera.

Motivul popularitatii castigate rapid de uleiuri a fost timpul rapid de uscare, scaderea ratei de ingalbenire in timp a picturii si luciul pe care aceasta il dobandea dupa uscare.

Unele dintre cele mai vestite picturi sunt realizate in ulei: Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, ulei pe lemn; Portretul lui Giovanni Arnolfini si al sotiei lui, de Jan van Eyck, pictura pe lemn de stejar, Femeia cu umbrela, ulei pe panza de Claude Monet; Lectia de anatomie a lui Rembrandt, ulei pe panza si Bal du Moulin de la Galette, Renoir, ulei pe panza.

Pictorii zilelor nostre continua traditia picturii in ulei. Acestia merg pe urmele marilor clasici, dand nastere unor capodopere care coloreaza galeriile de arta moderne. Insa operele lor si operele din toate timpurile, nu ar fi fost posibile fara culori. Pictura in sine inseamna culori. Ele sunt cele care dau forma si sens gandurilor si talentului pictorilor. Fara culori, pensula ar trasa simple forme si contururi pe panza care la final ar ramane goala. Consistenta lor, pigmentul, rezistenta sunt o parte din caracteristicile la care trebuie sa fim atenti. Acestea determina intensitatea culorii rezultatului final.

Disponibilitatea culorilor in ulei este una foarte mare. Nici nu trebuie sa apelezi la magazine de pictura pentru acestea. Hornbach are o multime de culori in ulei la raionul cu vopseluri. Si Dedeman detine astfel de culori, dar in numar mai redus. Totusi, daca vrei sa faci o pictura ca la carte, este de preferat sa apelezi la un magazin de arta, unde, pe langa culorile in ulei, vei putea achizitiona  si restul materialelor necesare picturii, cum ar fi panza si pensule. Apeland la un magazin de arta, poti beneficia de reducerei in cazul achizitionarii unui numar mai mare de produse. Magazinele la care poti apela cu incredere sunt: ProfiArt, Colorit, Pictor Shop.

In ceea ce priveste tipul de produs, fiecare magazin prezinta o gama generoasa de branduri de uleiuri si o foarte mare paleta de nuante. Acestea pot fi achizitionate fie la seturi care contin intre 8 si 12 culori sau separate, in cantitati mai mari, unde poti alege culorile fundamentale pe care apoi le vei combina. Pe ProfiArt se gasesc branduri precum: Master Class, Ladoga, College. Pictor Shop prezinta cu totul alte branduri: Daler Rowney, Divolo, Luksa, Maimeri.

Fiecare brand prezinta produse mai mult sau mai putin diferite, de calitatea caruia depinde intensitatea culorii picturii tale. Foarte multi debutanti incep cu uleiuri ale brandurilor mai putin cunoscute, achizitionate din magazinele fara specific artistic. Este o practica recomandata pentru cei care incearca sa buchiseasca treptele mestesugului picturii. Pe blogurile de specialitate, cea mai recomandata vopsea pentru debutanti este Maimeri care prezinta un bun raport calitate pret.

In final, mai mult decat un set de culori de calitate sau nu, munca, talentul si motivatia ta sunt cele mai importante. Acestea 3 coexista, si sunt la fel de importante. Nu poti picta fara talent, degeaba ai talent daca nu ai motivatia sa il folosesti si degeaba ai motivatie daca nu este suffcient de puternica incat sa te faca sa muncesti.