Uncategorized
Georgiana Cojocaru – “Am știut cumva dintotdeauna că vreau să lucrez în domeniul artei”

Georgiana Cojocaru – “Am știut cumva dintotdeauna că vreau să lucrez în domeniul artei”

R.I.: Care a fost primul tău contact cu arta?

G.C.: Cred că primul contact cu arta pe care l-am avut, într-un mod concret a fost în momentul în care am luat parte la primul curs de istoria artei din clasa a 9-a. Dar, bineînțeles că la începutul începutului, mă mai găsea mama mâzgălind prin cărțile ei sau “făcând artă” pe pereții din casă.

R.I.: De ce UNArte?

G.C.: De ce UNArte? Pai, în primul rând mi-am dorit să fac ceea ce îmi place. Am știut cumva dintotdeauna că vreau să lucrez în domeniul artei, pentru că acesta este domeniul care mă atrage cel mai mult. Eu aveam de ales dintre UNArte și Facultatea de Arte din Iași. Am ales în cele din urmă UNArte, pentru că am crezut că aici va fi concurența mai mare decât la Iași, bineînțeles UNArte fiind și una dintre cele mai bune și cunoscute facultăți de artă din țară, trebuia să existe totuși o concurență destul de strânsă. Mi-am dorit să fiu înconjurată de oameni care lucrează, care sunt pasionați cu adevărat și de la care aș avea de învățat.

R.I.: Ce îți dorești să realizezi în domeniul artei și pe ce nișă te vezi lucrând în viitor ?

G.C.: Mi-aș dori să realizez cât mai mult material care să aibă un impact, un mesaj. Nu mi-aș dori să realizez ceva care pur și simplu să fie.

Pe ce nișe mă văd lucrând în viitor? Sincer, întrebarea aceasta mi se pare asemănătoare cu întrebarea “cum te vezi peste 10 ani?”. Nu mă văd! Doar visez! Visez că sunt înconjurată de oameni de la țară, îi cunosc, vorbesc cu ei, îi ascult, îi fotografiez, îi filmez, iar apoi mă retrag în atelierul meu pentru a procesa și a mă gândi ceea ce am văzut și ceea ce am ascultat.

Poate prin întrebarea aceasta te-ai referit spre ce domeniu mă îndrept. Așa că o să răspund scurt, că vreau să lucrez cu pictura și fotografia, dar cine știe poate o să mă îndrept ușor și spre alte modalități de a mă exprima.

R.I.: Care sunt lucrurile care te inspiră în a crea?

G.C.: Mă inspiră orice! Pentru mine inspirația este peste tot, doar că trebuie să iei pauză o secundă și să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Ceea ce mă inspiră pe mine în a crea este realitatea crudă, tristă, dar adevărată, cât și sentimentele, gesturile și privirile celor pe care îi am în jurul meu, a cunoștințelor, cât și a persoanelor pe care nu le cunosc și le văd întâmplător pe stradă, în tren, peste tot. De asemenea, mă inspiră și vorbele bunicii și ale mamei mele cu privire la trecut, la evenimentele și lucrurile ce s-au întâmplat înaintea mea.

R.I.: Care sunt artiștii tăi favoriți și ce anume te atrage în arta lor ?

G.C.: Unul dintre artiștii mei preferați este Joseph Beuys. Ceea ce mă atrage în arta lui este faptul că acesta a avut mereu un mesaj de transmis, pentru el arta ținea de o atitudine, de un mod de a privi lucrurile, și de a te implica.

De asemenea, îmi plac și lucrările lui Andrei Pandele. Acesta are o serie de lucrări care surprinde “micul Paris”, în care ilustrează, arhivează realitatea de la acea vreme. Într-un interviu, domnul Pandele spunea că el nu a întors privirea și nu a dorit să fie indiferent de ceea ce se întâmplă la vremea respectivă în București. Ceea ce mi se pare foarte important este că un artist nu trebuie să fie indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul său, ci trebuie să acționeze când este cazul, exact cum a făcut și dumnealui.

R.I.: Cum anume crezi că te va influența facultatea în viitorul parcurs artistic?

G.C.: Pentru mine facultatea constituie o bază mai larga de care aveam nevoie și cumva o rampă de lansare în ceea ce privește domeniul pe care l-am ales. Constituie o bază mai larga în sensul în care care studiezi mai profund istoria artei, ramurile sale și scopul ei; dar și în sensul în care poți lua contact cu persoane și artiști care fac lucruri în acest domeniu.

Mai mult că sigur facultatea mă ajută și mă vă ajuta în viitorul parcurs artistic, în primul rand prin a mă descoperi și a-mi da seama cine sunt și ce îmi doresc, iar apoi prin a mă ajuta să evoluez.

R.I.: Ce anume crezi / îți dorești să îți ofere arta, dacă vei continua pe acest drum ?

G.C.: Îmi doresc că arta să-mi ofere în continuare posibilitatea de a mă exprima, de a mă descoperi și de a întâlni persoane care sunt la fel de interesate de acest domeniu așa cum sunt și eu.

R.I.: Care crezi că este cea mai mare realizare a unui artist?

G.C.: Cred că cea mai mare realizare a unui artist este în momentul în care artistul este mândru de propriile lucrări și ajunge să-și spună: “uau! eu am făcut asta!”.

R.I.: Unde îți putem vedea lucrările?

G.C.: Lucrările mele pot fi văzute deocamdată pe profilul meu de instagram, @pictorul cu lumina.